14.3.09

ήταν ένας αλβανός, ένας γερμανός και ένας έλληνας...

Το να είσαι Αλβανός μετανάστης σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα γιγάντιο βάσανο. Αν είσαι παιδί και προσπαθείς σκληρά από νωρίς για να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή (ανεξάρτητα από τη ματαίωση που θα νιώσεις αργότερα), οι υψηλές σου επιδόσεις θα υπονομευθούν από το σύνδρομο κατωτερότητας των αυτόχθονων ιθαγενών. Αν είσαι νέος, μεγαλωμένος σε αυτή τη χώρα (όπως ο θύτης του εγκλήματος στον Γερμανό, προχθές) και έχεις ήδη εισπράξει τη ματαίωση (όπως όλοι της γενιάς σου) τότε είσαι αυτό που προστάζει για σένα το ελληνικό στερεότυπο, ένας εν δυνάμει επικίνδυνος εγκληματίας. Αν είσαι ποδοσφαιριστής ή σηκώνεις βάρη (και αποδεχτείς βέβαια τη πρόσκληση στην εθνική), θα χειροκροτηθείς και θα νιώσεις την αποθέωση του ελληνικού ονείρου, μα όταν μαθευτεί πως ντοπάρεσαι για να συντηρήσεις την αποθέωση, γίνεσαι ξανά ο δαίμονας Αλβανός που ήρθες να μαγαρίσεις τη χώρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν επιτέλους επιστρέφεις στη πατρίδα σου, κουβαλάς μαζί σου εκεί ό,τι χειρότερο σου πρόσεφερε αυτή η κοινωνία, από τον άκρατο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ως τη λευκή πλαστική καρεκλίτσα για το μπαλκόνι της νεοελληνικής πολυκατοικίας που φτιάχνεις. Η καταπίεση που ζεις είναι κοινωνική, εργασιακή, σεξουαλική μα πάνω απ' όλα υπαρξιακή.

Η επιμονή των μέσων να υπερπροβάλουν την εθνικότητα του δράστη της δολοφονίας της άτυχης εργαζόμενης στο Γερμανό είναι μια συνιστώσα της παθογένειας της κοινωνίας απέναντι σε αυτούς που φιλοξενεί οι οποίοι στηρίζουν την οικονομία και τη συνταξιοδότησή της. Το γεγονός ότι ο νεαρός δράστης μεγάλωσε σε αυτή τη χώρα, πήρε την ίδια παιδεία, είδε την ίδια τηλεόραση και ήπιε τον ίδιο φραπέ με τα παιδιά όσων στιγματίζουν την εθνική του προέλευση δεν θα απασχολήσει ποτέ κανέναν.

Το ότι "δε θα γίνεις έλληνας ποτέ" , αγαπητέ γείτονα, ας μη σε στενοχωρεί, ίσως και να είναι το μοναδικο ευχάριστο νέο που θα ακούσεις στη μακρά, καταπιεσμένη, μίζερη διαβίωσή σου σε αυτή τη παράλογη χώρα.

9 σχόλια:

  1. Φαύλος κύκλος. Για τους λόγους που αναφέρεις, αυτά τα παιδιά δε βρίσκουν κανένα λόγο να σεβαστούν τη χώρα που ζουν, ούτε τους νόμους, ούτε τους κατοίκους της.

    Κι όσο τα δείχνουμε, τόσο θα φαίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .... "δε θα γίνεις έλληνας ποτέ"

    Αυτό, τότε με τον αλβανό ποδοσφαιριστή, αντιμετωπίστηκε, αποτελεσματικά νομίζω, με την εξής, πολύ κακή..., ατάκα:

    - Καλά... Τον ρώτησε κανείς, αν θέλει να γίνει έλληνας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σου τσαούσα..
    ίσως απλά να μιμούνται εμάς που την ασυδοσία την έχουμε σπουδάσει...

    Κλαζομένιε ευχαριστώ για το σχόλιο.
    Έχω να προσθέσω: "στο σχολείο αλβανός, στο γήπεδο αστέρι"

    o tempora o mores!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν αφήσουμε την αλλαγή στις κοινωνικές ωσμώσεις, θα περάσουν αιώνες μέχρι να ωριμάσει η κοινωνία μας. Ρίξε ένα πρόστιμο σε κάθε εφημερίδα που αφήνει ρατσιστικές υπόνοιες στα ρεπορτάζ και θα σου πω εγώ για ποτε θα μάθει ο κόσμος, όχι να μην είναι ρατσιστές, αλλα ότι ο ρατσισμός = tziz κακό.
    Είναι μια αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλωσασβρήκα...

    Έχω φτιάξει, με την βοήθεια και άλλων μπλογκιστών και μπλογκιστριών, έναν κατάλογο από 36 κοινωνικοπολιτικά ψέμματα και παρακαλώ εσάς και τους φίλους σας να έρθετε και να τα αξιολογήσετε/ψηφίσετε για να αναδειχτούν τα 7 μεγαλύτερα: psemmatapsemmata.blogspot.com

    Λαοάρεστον έργον θα είναι!
    Τρέξατε, τρέξατε...
    Η προθεσμία λήγει... λήγει... λήγει...
    μα φυσικά... την ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ λήγει !!!
    {του 2009...} στις 12 τα μεσάνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υ.Γ.
    Από τα 36... αρκετά «κολλάνε» στο θέμα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλώς την Lalu. Με το πρώτο μέρος του σχολίου συμφωνώ. Οι κοινωνικές ωσμώσεις πολλές φορές καταλήγουν άκρα δεξιά. Χρειάζεται μια σταθερά προσανατολισμένη και επίμονη "πρωτοπορεία" κατά τη γνώμη μου που μόνη της και μοναχικά στην αρχή θα κάνει το πρώτο βήμα. Η κοινωνία αυτή δεν ήταν έτοιμη για πολιτικό γάμο, πχ, αλλά μια μικρή μειοψηφία το πρωώθησε και τώρα εκείνο το τόσο προοδευτικό βήμα για μια συντηρητική κοινωνία ούτε που το κουβεντιάζουμε...
    Για το δεύτερο κομμάτι, το ζήτημα του προς τα πού (και από ποιον) πρέπει να στοχεύσει μια αποτελεσματική αντιρατσιστική καμπάνια είναι κορυφαίο. Είμαι απόλυτα προθυμος να το κουβεντιάσω...
    Ωστόσο, πόσα μπορούμε να περιμένουμε από ένα κράτος που από τη φύση του κάνει διακρίσεις;


    Psemma-me-oura, έναν προσωπικό χαιρετισμό και σε σένα, παρόλο που το σχόλιό σου δεν είχε και τόσο προσωπικό χαρακτήρα (αφού δημοσιεύτηκε αυτούσιο και σε πολά άλλα ιστολόγια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πάρα πολύ σε χαίρομαι...
    μα πάρα πολύ!
    Και για αυτό και για το προηγούμενο σου ποστ φυσικά (αν και για τις "ετικέτες" τα έχουμε ξαναπεί και παλιότερα...συνεχίζω να σ'ευχαριστιέμαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis