13.12.09

never trust a COP


Διαβάζοντας το σχετικά με τη συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η συζήτηση σχετικά με τις λύσεις γύρω από το κλιματικό πρόβλημα γίνεται δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων. Μέχρι πρόσφατα, οι μεγάλες εταιρίες ρυπαντές αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή στο πρόβλημα ή τις λύσεις του, επιστρατεύοντας μάλιστα και αμφίβολες ή κάλπικες έρευνες που τις αθώωναν. Κλασικότερο παράδειγμα, η διαβόητη Exxon που για χρόνια δεν έβλεπε κανένα κέρδος από τη συμμετοχή της σε βιώσιμες λύσεις για το κλίμα γι΄ αυτό και αντιδρούσε λυσσασμένα σε οποιαδήποτε σχετική νομοθεσία.
Ωστόσο, η κατάσταση τώρα πια φαίνεται οριακή, ώστε και οι ίδιες οι εταιρίες με τους προστάτες τους παρουσιάζονται εξαναγκασμένες να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα. Και το κάνουν με ένα τρόπο που γνωρίζουν πολύ καλά.
Έτσι, από τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών-ρυπαντών μέχρι τα γραφεία των απανταχού Οικολόγων Πράσινων γινόμαστε δέκτες του ψέματος ότι ο καλύτερος, και μάλιστα ο μόνος τρόπος, για την επίλυση της κρίσης του κλίματος είναι να ανατεθεί το μέλλον του στη "παγκόσμια αγορά". Οι ίδιοι παίχτες συνεπώς θα συνεχίζουν να κάνουν παιχνίδι, σε νέες εξαιρετικά προσοδοφόρες μπίζνες. Ήδη, πρακτικές όπως το Carbon Trading και οι λεγόμενες "Αγορές του Άνθρακα", το να αγοράζεις και να πουλάς το δικαίωμα να μολύνεις, δηλαδή, βρίσκονται στο επίκεντρο των επερχόμενων συμφωνιών στη Κοπεγχάγη. Τοσο, ώστε αυτό το συμβούλιο κορυφής να είναι στη πραγματικότητα ένα παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ σε μια λίγο πιο πράσινη απόχρωση. Τόσο πράσινη όσο και το χρώμα του δολλαρίου.

Πολλές χρησιμότατες πληροφορίες για αυτό το ωραίο θέμα εδώ
COP15 είναι το επίσημα όνομα του συμβουλίου κορυφής για το κλίμα στη Κοπεγχάγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis