17.12.09

Once You COP You Just Can't Stop


Το οικολογικό κίνημα που διαμορφώνουν σιγά-σιγά οι ογκώδεις και γεμάτες πάθος διαδηλώσεις και οι ακτιβιστικές δράσεις στην Κοπεγχάγη μοιάζει με αυτό που διαμόρφωσαν οι αντίστοιχες του Σιάτλ δέκα χρόνια πριν. Τότε που για πρώτη φορά παγκόσμια και τόσο μαζικά αμφισβήθηκε ο τρόπος που ζούμε και οργανώνουμε τη κοινωνία μας. Θεωρώ όμως ότι αυτό που γεννιέται αυτές τις μέρες στη Κοπεγχάγη πρόκειται να διαφοροποιηθεί από το κίνημα του Σιάτλ και της Γένοβας κατα της παγκοσμιοποίησης ως προς τον πυρήνα της ανάλυσής του.
Το τι ακριβώς αμφισβητεί το οικολογικό κίνημα είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι ούτε το κακό πετρέλαιο ως η πηγή της ενέργειας, ούτε η υπερβολική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, ούτε η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για λύσεις. Το οικολογικό κίνημα αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα. Και στο κέντρο της αμφισβήτησης είναι η καπιταλιστική απάντησή που το σύστημα δίνει. Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και με τη Γένοβα, αλλά και με κάθε εργατικό κίνημα ή κίνημα της νεολαίας. Η διαφορά τώρα βρίσκεται στο καθεαυτό περιεχόμενο της αμφισβήτησής του.
Στη Κοπεγχάγη, για πρώτη φορά ίσως, η αμφισβήτηση τίθεται περισσότερο συνολικά και ίσως πιο ουσιαστικά. Γιατί ο  πυρήνας της αμφισβήτησης στο κίνημα αυτό βρίσκεται ένα βήμα πιο πέρα από το στοχασμό της μορφής και της δομής των αναγκών, των οικονομικών συσχετίσεων ή των χαρακτηριστικών της παραγωγής, των αντικειμένων πάλης δηλαδή των μέχρι τώρα κινημάτων. Στο κέντρο της προσοχής το οικολογικό κίνημα τοποθετεί περισσότερο καθοριστικά από ποτέ την επαφή του άνθρωπου με τον κόσμο, τη σχέση της κοινωνίας με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Και σε μια πιο ευρεία θεώρηση, το ίδιο το ζητήμα της φύσης της ζωής, της ουσίας του ανθρώπου. Θέτει με ένα πρωτόγονο (ακόμα) και μη-συγκροτημένο τρόπο την επιθυμία μιας νέας θέσμισης -όπως θα έγραφε ο Καστοριάδης- του πώς μπορούμε να ζούμε.


ο τίτλος της ανάρτησης είναι "δανεισμένος" από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis