25.4.10

από την ηθική των κοινών ανθρώπων

Η ντροπή του δεν ήταν για τα σίδερά του. Είχε πληγωθεί βαθιά η υπερηφάνια του. Και υπέφερε γι' αυτό ακριβώς. Για τη πληγωμένη του υπερηφάνια. Ω! τι ευτυχισμένος που θα ήταν αν μπορούσε να τιμωρήσει ο ίδιος τον εαυτό του! Όλα θα τα υπέφερε τότε, ακόμα και τη ντροπή και τον εξευτελισμό. Η χονδροπετσιασμένη όμως συνείδησή του, όσο αυστηρά και αν έκρινε τον εαυτό του, δεν έβρισκε να έχει κάνει στο παρελθόν κανένα ιδιαίτερο τρομερό σφάλμα, εκτός από το ότι δε πέτυχε το σκοπό του, πράγμα που μπορεί να συμβεί στο καθένα. Η ταπείνωση πήγαζε από το γεγονός ότι αυτός χάθηκε τόσο τυφλά, χωρίς ελπίδα, παράλογα και ηλίθια, και έπρεπε να υποταχθεί, να υποκλιθεί μπροστά στον παραλογισμό αυτής της "ποινής", αν ήθελε να ξαναβρεί τη γαλήνη. Αγωνία δίχως αντικείμενο και δίχως σκοπό σήμερα, μια αδιάκοπη θυσία που ήταν προορισμένη να μείνει άκαρπη αύριο -να τι του απέμενε πια στη γη...

από το "Έγκλημα και τιμωρία" του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

2 σχόλια:

  1. "Η σιωπή είναι συνενοχή"
    αλλά και
    “Η διαφορά ανάμεσα στο τι κάνουμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα έφθανε για να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου.”
    Μαχάτμα Γκάντι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θείε μου!
    ο λόγος του Μαχάτμα φαίνεται να αποκτά μεγάλη σημασία στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι με τεχνογνωσία, εμπειρία, νιάτα και όρεξη για δουλειά είτε έχουν αγνοηθεί (και εξαναγκαστεί σε φυγή) είτε η όρεξη και οι ικανότητές τους έχουν ισοπεδωθεί από τον οδοστρωτήρα της κακώς εννοούμενης "ισότητας" στο γνωστό και ως "αθάνατο" ελληνικό δημόσιο. Να που τώρα μαθαίνουμε πως το δημόσιο αποκτά και αυτό τη δική του θνητότητα όμως.
    Φαντάζομαι πως το νησί θα λάμπει αυτή τη περίοδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis