16.4.12

η γιορτή της αγάπης


Στη θρησκευτική περίοδο που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες, όπου οι θεωρητικοί της χριστιανικής ιδεολογίας στολισμένοι με τα χρυσάφια τους ξεσκόνισαν τα ευαγγέλια προπαγανδίζοντας από τους πολυτελείς τους άμβωνες την αγάπη, θα άξιζε στο όνομα της πανθομολογούμενης αυτοθυσίας του Ναζωραίου για τον συνάνθρωπο, να αφήσουμε λίγο χώρο στις μνήμες και τις καρδιές μας για τον Humayun Anwar και τον Wakar Ahmed. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, καταγόμενοι από το Πακιστάν, όπως ίσως να έχει μαθευτεί, θυσιάστηκαν για να σώσουν δύο ηλικιωμένους που εγκλωβίστηκαν με το αυτοκίνητό τους στις ράγες του τρένου

Ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία και ανθρωπιά είναι οι έννοιες που δίδαξαν ο Humayun Anwar και ο Wakar Ahmed, με τη πιο άδολη έκφανση της χριστιανικής ιδεολογίας και στάσης απέναντι στον άνθρωπο και τη κοινωνία. Αυτή η θυσία των δύο "λαθραίων", των "αλλόθρησκων" και των "φυλετικά κατώτερων" χτύπησε στη ρίζα της μοντέρνας μας ελληνορθόδοξης διαπαιδαγώγησης. Όχι προφανώς με μια αντιθρησκευτική πρόθεση -πώς θα τολμούσαν άλλωστε μπρος τα θηρία!- αλλά αναδεικνύοντας την υποκρισία αυτών των κατασκευασμένων ιδεών που μας εμποδίζουν να αντικρίσουμε ευθέως τι είναι αυτό που κάνει απέλπιδα τη πραγματικότητά μας. 

Σκέφτομαι πως την πέψη του οβελία θα ακολουθήσει και φέτος η συνήθης πέψη των αξιών που δίδαξε ο ναζωραίος και η ολοκλήρωση της νηστείας θα σημάνει και την ολοκλήρωση της προσωρινής ανοχής. Η βέβαιη επιστροφή στη διάκριση, το μίσος, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και το σκότος από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που κατά τ' άλλα φωτίστηκε από το άγιο φως του χριστιανισμού, θα μας δείξει και πάλι πόσο ουτοπικά παραμένουν τα ανθρωπιστικά ιδανικά που διακήρυξε ο Χριστός και οι άλλοι ιδρυτές των θρησκειών.

Σε αντίθεση με όσους τους το έχουν αρνηθεί, οι δύο αυτοί άνθρωποι έχουν ταυτότητα, έχουν πρόσωπο και έχουν και όνομα και το λιγότερο που εγώ μπορώ να κάνω για αυτούς είναι απλά να τους έχω εδώ για να μου το θυμίζουν όταν αφήνομαι στις ανόητες απελπισίες που μας κατατρέχουν. 


Μερικά λόγια για την ιστορία αυτών των ανθρώπων εδώ. Αξίζει να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να το διαβάσεις στο όνομα των ιδανικών που μόλις δοξάστηκαν.

3 σχόλια:

  1. Εκπληκτικό κείμενο,μπράβο ρε φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαιρετω το μπλογκ της θολης κουλτουρας και της ζαλισμενης διαννοησης.
    τα συγχαρητηρια μου και ευχομαι τα δακρυβρεχτα πονηματα σας να δημοσιευτουν καποτε- δερματοδετα βεβαια...
    ενας υπανθρωπος Ελληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis