3.4.13

ο γυμνισμός είναι σοσιαλισμός



Μόνο ευχάριστη μου είναι η έκπληξη του να βλέπω τη νυν καγκελάριο της Γερμανίας στα νιάτα της να απολαμβάνει το γυμνό της σώμα, ελεύθερα, με αυτοπεποίθηση, αφημένη στη συντροφιά των χαριτωμένων φιλενάδων της, μακριά από τους εφιαλτικούς συνειρμούς του τωρινού της ρόλου. Ως νεαρή σοσιαλίστρια ίσως κιόλας να συμμετείχε και στο κίνημα του Freikörperkultur, το συμπαγές κίνημα γερμανικού γυμνισμού υπαρκτό από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης ήδη, που όμως στο ανατολικογερμανικό καθεστώς χρειάστηκε αποφασιστική ακτιβιστική δράση επιμονής και ανυπακοής για να επικρατήσει. Εξάλλου το γυμνό σώμα είναι η καλύτερη μέθοδος κατάργησης της ταξικής ταυτότητας. Και η πλέον αναίμακτη. Και τόσο μακριά από τη χρήση του ως σεξουαλικοποιημένο προϊόν από τους διαφημιστές της δύσης. Το καθεστώς όχι απλά δε κατάφερε να καταπολεμήσει το γυμνό σώμα αλλά αντίθετα, και ίσως περισσότερο συνειδητά από οποιαδήποτε άλλη απόπειρα φιλελευθεροποίησης, το υιοθέτησε ως υπόδειγμα σοσιαλιστικής αφήγησης της σεξουαλικής ελευθερίας και κοινωνικής προόδου. Και λίγο αργότερα, μετά την ενοποίηση των Γερμανιών, ο γυμνισμός επέμεινε ως μια ενδεικτική διαφοροποίηση της σοσιαλιστικής ταυτότητας, ένας πραγματικός φιλελευθερισμός, μια μικρή αντίσταση στη μαζική αφομοίωση του δυτικογερμανικού καπιταλισμού.



Έστω και έτσι, έστω και αυτή η γυναίκα, μου θύμισε ότι ο γυμνισμός είναι σοσιαλισμός. Και μάλιστα ένας αναρχικός σοσιαλισμός, εθελοντικός, εθελούσιος. Συνώνυμος ελευθερίας, ατομικής ανεξαρτησίας, αυτοδιάθεσης, αυτοδιαχείρησης, αυτονομίας. Και ισότητας. Ατόφιας, αταξικής ισότητας. Ο γυμνισμός, και ίσως περισσότερο εκείνος της ανατολικής Γερμανίας, θυμίζει πιο πολύ από κάθε τι πως η ελευθερία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι το σημαντικότερο μέσο ανύψωσης του ανθρώπου σε ευτυχέστερες συνθήκες διαβίωσης. Και οπωσδήποτε το πλέον ορατό.





Και αφημένος έτσι στη συνειρμική διάθεση, θυμήθηκα μια ακόμη γυναίκα που δοκίμασε αυτή την αίσθηση αναρχικού σοσιαλισμού. Το πλήρωσε ακριβά το τίμημα της άσκησής του, πέφτοντας θύμα των πιο βρόμικων από τα χαμερπή ερπετά. Για να αφεθεί βέβαια και αυτή στη συνέχεια στα χέρια του νεοελληνικού σοσιαλισμού εξασφαλίζοντας  όπως όλοι μας μια θέση στη κόλαση.



οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis