7.6.14

ας αφήσουμε τους φασίστες να συνομιλήσουν, για να καταλάβουμε καλύτερα...



Γιατί το περιεχόμενο των δηλώσεων των χρυσών αβγών δεν έχει τη παραμικρή αξία;

Ο δημοσιογράφος της Αυριανής Κουρής ήταν αποκρουστικός αλλά τα χυδαία του πρωτοσέλιδα είχαν μετατραπεί σε ιδεολογικά επιχειρήματα στα απαίδευτα μυαλά των εχθρών των μητσοτάκηδων αρχικά και των παπανδρέου αργότερα. Τα βίντεο του Τριανταφυλλόπουλου προκαλούσαν την ιλαρότητα του υποδόριου γαργαλητού στους ξενύχτηδες τηλεθεατές του οι οποίοι, ελλείψη τσόντας, ικανοποιούσαν με αυτά τις δικές τους ανομολόγητες μικροδιαστροφές που προβάλλονταν ακίνδυνα στα θύματα του σαρκοβόρου δημοσιογράφου. Όμως έτσι, η χυδαιότητα μετατρεπόταν σε λειτούργημα, ενώ η βία και η κακοποίηση σε απαίτηση της κοινωνίας.

Αντίστοιχο των περιεχομένων των πρωτοσέλιδων της Αυριανής και των βίντεο της Ζούγκλας είναι και το περιεχόμενο του λόγου των χρυσαβγιτών. Από τα στόματα των μελών αυτής της εγκληματικής οργάνωσης ξεχύνεται μόνο βία, μίσος και ιδεολογικός οχετός. Το περιεχόμενο κάθε τους δήλωσης ζέχνει απ' τον αξιακό τους απόπατο, το περιεχόμενο του λόγου τους έχει τόση αξία όσο και το περιεχόμενο του παχιού τους εντέρου. Έτσι, η μαρτυρία ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης προτιμά να δει το παιδί του χρυσαβγίτη δεν είναι παρά μόνο μια αποκρουστική κακοφωνία από τα χυδαία χείλη ενός φασίστα, και οι αποκαλύψεις για τους μουρούτηδες και τους μπαλτάκους μόνο ρυπαρά αέρια νεοναζιστικού εντέρου. Στο περιεχόμενο των λεγόμενών των χρυσάβγουλων αξίζει μόνο η περιφρόνηση.

Και όμως, στο μικροαστικό ασυνείδητο των ιδεολογικών εχθρών του Γεωργιάδη έχει ήδη σχηματιστεί το χαμόγελο της χαιρεκακίας και στις γνωσιακές και μη γραφίδες όσων ψάχνουν επιχειρήματα ασύνειδα καταγράφτηκαν επιτέλους κάποιες επιθυμητές αποδείξεις. Ακριβώς σαν τα επιχειρήματα των μικροαστών από τα πρωτοσέλιδα της Αυριανής, ακριβώς σαν τα χαμόγελα των τηλεθεατών από τα βίντεο της Ζούγκλας. Ο ρηχός συναισθηματισμός και η αξιακή φτήνια όταν βασίζονται σε ένα υπόβαθρο μαζικής και ειλικρινούς οργής έχουν την ικανότητα να κάνουν ελκυστικές τις μαρτυρίες ακόμα και από τα πλέον αναξιόπιστα χείλη αρκεί αυτές να θίγουν και να ταπεινώνουν τον ιδεολογικό μας εχθρό.

Κάθε φορά λοιπόν που ξυπνά κατά τέτοιο τρόπο η μικροαστική μας χαιρεκακία ας θυμόμαστε την προέλευση αυτού του χαμερπούς συναισθήματος. Ποιος το έχει προκαλέσει. Και τι σημαίνει να υποκύπτουμε στη διεστραμμένη γοητεία των περιεχομένων ενός ιδεολογικού βόθρου. Τι λέει αυτό για εμάς, για τον καθέναν που νιώθει έτσι. Δεν είναι δα και ψυχανάλυση. Απαιτεί ένα μόνο λεπτό καθαρού χρόνου και ένα κυβικό χιλιοστό υγιούς μυαλού.

Μα παρόλα αυτά ...

...γιατί κάθε φορά που τα χρυσάβγουλα μιλούν δημόσια πρέπει να τους παίρνουμε εξαιρετικά στα σοβαρά; 

Κάθε φορά που τα χρυσάβγουλα μιλούν δημόσια (πχ μέσα στη βουλή) παρουσία "ιδεολογικών τους αντιπάλων" και ειδικότερα από τον παραπλήσιο χώρο, της ακροδεξιάς και της δεξιάς, τους παίρνω εξαιρετικά σοβαρά. Ακριβώς γιατί σε αυτό το ύψιστο επίπεδο δημόσιου λόγου χρησιμοποιείται μια φόρμα γλωσσικής και άρρητης επικοινωνίας ανάμεσα στους νεοναζί και τους δεξιούς που προσφέρει απλόχερα πολύτιμες πληροφορίες σε όποιον μπορεί να απομονώσει τα στοιχεία της επικοινωνίας αυτής από το περιεχόμενό της. Πληροφορίες για τι συμβαίνει, τι θα συμβεί και πόσο σκοτεινά και άραχνα είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή σε αυτή την φτωχή και ανήμπορη χώρα.

Ποια είναι η δομή της επικοινωνίας αυτής; Στην επιφάνειά της, τα γνωστά αυτής της συμμορίας: Ισχυρή λεκτική βία, σαφής απειλή σωματικής βίας, εκφοβισμός, διαταγή. Λίγο πιο μέσα, η δομή της επικοινωνίας χαρακτηρίζεται από τη διαρκή απειλή και τον χοντροκομμένο εκβιασμό, μέσα από ευθείες και υπονοούμενες αναφορές υπόγειων επαφών. Και στον πυρήνα της κυριαρχεί η σαφήνεια: σας κρατάμε γερά, έχουμε εφαρμόσει απέναντί σας ό,τι η μακρόχρονη πείρα μας στο παρακράτος μας έχει διδάξει και είστε πλέον υποχείριό μας, βρίσκεστε στον ίδιο βάλτο που βρισκόμαστε και εμείς, αν πέσουμε εμείς είστε και εσείς τελειωμένοι, αν δεν μοιράσετε την εξουσία με εμάς θα την χάσετε και οι ίδιοι.
Η φόρμα της επικοινωνίας μεταξύ αυτών καταδεικνύει πόσο σοβαρό είναι το ξεκαθάρισμα της αστικής τάξης σε αυτή τη περίοδο μέγιστης πολιτικής, αξιακής και ανθρωπιστικής κρίσης. Πόσο πολύ έχει αποκτηνωθεί το τέρας που εξέθρεψε η τάξη αυτή για να διατηρήσει την εξουσία της. Και πόσο έχει ξεφύγει πλέον από τα χέρια της.
Η φόρμα της επικοινωνίας μεταξύ αυτών καταδεικνύει τη συστηματική παρακρατική δράση, την έλλειψη δημοκρατίας, τη διαχρονική σαπίλα των φορέων και των εκφραστών αυτής της κοινωνίας. Εις βάρος του λαού, εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος όλων μας.
Η φόρμα της επικοινωνίας μεταξύ αυτών καταδεικνύει πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος πλέον ακόμα και αυτής της αστικής δικαιοσύνης.
Η φόρμα της επικοινωνίας μεταξύ αυτών είναι οι αποδείξεις που αναζητούμε, όχι το περιεχόμενό της.


ΥΓ
Η φωτογραφία είναι δική μου, αναμνηστική από μια περσινή επίσκεψή μου στο Reichstag, τη γερμανική βουλή στο Βερολίνο. Απεικονίζονται κάποιοι από τους 12 ναζί βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά το 1928. Το μαύρο στην ψυχή μου μόλις αντίκρισα αυτήν και μερικές άλλες εκεί μέσα είναι πέρα από λεκτικές περιγραφές. Όμως το μαύρο στην ψυχή μου με αυτό που αντικρίζω στην ελληνική βουλή δεν είναι:
Με παραλύει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

έχεις κάτι να προσθέσεις;

οι πελάτες μας ψώνισαν και αυτό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

διάβασε και αυτό

AddThis